Jezus liep niet door dichte deuren

 

Het vierde evangelie (dat traditioneel aan Johannes wordt toegeschreven) bevat een verhaal over de eerste ontmoeting tussen de opgestane Jezus en zijn leerlingen (Joh. 20:19-23). Expliciet staat er dat de leerlingen de deuren gesloten hadden uit vrees voor de Joden. Dan komt Jezus en staat in hun midden en zegt: ‘Vrede zij jullie!’ Een vrijwel alomtegenwoordige bewering is dat Jezus door de dichte deuren naar binnenkwam. Dat dient dan meestal om aan te geven dat Jezus geen aards lichaam meer had. Dat laatste klopt, maar het argument klopt niet.

Calvijn dacht ook niet dat Jezus door de dichte deuren naar binnen was gekomen. Logisch, want ‘de Papisten’ dachten van wel. Calvijn zelf dacht aan een mirakel waardoor Jezus de deur open heeft gekregen.

Volgens mij heeft de vermelding van de gesloten deuren niet te bedoeling te informeren langs welke weg Jezus binnenkwam. Jezus’ komen is namelijk een verschijning. Het is een misverstand te denken dat met de opstanding Jezus’ aardse lichaam weer levend is geworden en hij een tijdlang nog over de aarde heeft rondgelopen. Nee, Jezus heeft volgens alle teksten in het Nieuwe Testament na de opstanding een hemels lichaam en kan daarmee plots in het midden van de leerlingen verschijnen vanuit de hemel.

Ook al vallen Pasen en Pinksteren bij Johannes op één dag (zie Joh. 20:22), toch liep Jezus volgens Johannes niet door dichte deuren.

This entry was posted in Opinie, Religie and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Reacties op Jezus liep niet door dichte deuren

 1. Erik says:

  Met veel plezier/ interesse lees ik steevast je columns Cor!
  groet van een oude bekende;)
  Erik

 2. Toch wel vreemd dat Thomas nadat Jezus binnen gekomen is toch zijn handen kan voelen en Jezus voedsel tot zich neemt om aan te tonen dat bij geen spooksel is. Daarnaast ging het naar mijn idee om een verheerlijkt lichaam en is Jezus met ziel en lichaam opgevaren naar de hemel 40 dagen (pak hem beet).

  Jezus is gewoon binnengekomen, door de deur(opening). Met een fysiek lichaam.

 3. Hairetikos says:

  1. Er staat niet dat Thomas daadwerkelijk Jezus aanraakte.
  2. In Joh. 20 eet Jezus niets.
  3. De hemelvaart na 40 dagen komt niet in Joh. voor.
  4. Een hemels lichaam is in de antieke voorstelling ook een fysiek lichaam.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>