Kloostergasten 1

Als dit verhaal over de liefde moet gaan, dan wordt het een moeilijk verhaal. Een bijna onzichtbaar verhaal. De liefde is schuchter als de vleermuizenkolonie die onder het dak van dit klooster woont. Niemand van de kloostergasten die iets merkt van de diertjes, behalve zij die ervan gehoord hebben, die zoeken in de schemering met hun ogen naar de vlekjes die af en toe op drie, vier, meter hoogte over de binnenplaats scheren.

Zo zijn mij vijf jaar geleden de ogen geopend, Angelica was de vrouw die naar boven wees en zei: ‘zie je ze?’. Ik zag niets. ‘De vleermuizen’, zei ze en stond op. We hadden zitten praten, Angelica, Anthony, en ik die hier voor het eerst was. ‘Onder het dak van de boerderijvleugel is een grote kolonie. Het is een zeldzaam soort’.

Het muggengordijn kletterde toen ze de deuropening doorging. Ik bleef zitten in de stilte, naast Anthony, we keken aandachtig naar de lucht en zagen niets, geen beweging. Mijn ogen dwaalden naar de klimopmuur aan de overkant, die een grijze kleur had in het licht van de avond, naar de zwarte schaduw van de bloembak in het midden van de binnenplaats, dichterbij, naar de beelden van Maria, het kind en Jozef, die verder weg, links en rechts een duistere plek voor de begroeide muur innamen.

‘Kijk!’, zei Anthony en wees naar de lucht die een vierkant venster vormde boven de binnenplaats. ‘Nu is hij weg’. Ik keek langs de scherpe dakranden, naar de lichte plekken tussen de kruinen van de kastanjebomen vóór mij, naar de ramen van de gastenkamers links, naar het licht dat in de verste uitknipte, de kamer van Angelica. Ik keek naar de lucht recht boven mij en toen pas zag ik er één: een zwart vlindertje tegen het grijs, snel verdwijnend achter de dakrand van het gastenverblijf.

This entry was posted in Religie. Bookmark the permalink.

3 Reacties op Kloostergasten 1

  1. adelphos says:

    sakkerlijsjes da’s mooi proza

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>